Składniki:
(na tortownicę o średnicy około 22-24 cm)
Ciasto:
- 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 20 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- duża szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- pół awokado, pokrojone na drobną kostkę
- 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody
- 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki
- 10 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 cebulki dymki pokrojone w małe piórka
- 5g startego bardzo drobno żółtego sera
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno
- około 6 listków świeżej kolędry
- około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości
Farsz:
- pokruszony ser feta 100 g
- 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki
- po upieczeniu liście kolędry do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Zmieszać wszystkie składniki.
2. Zagnieść ciasto
3. Wyłożyć ciasto na tortownicę
4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem
5. Podpiec ciasto
Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników
Mus:
1. Ubić białko na sztywno
2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy.
3. Dodać delikatnie ubite białko
4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód
5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła
Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut. Mus ma się ściąć na delikatną piankę. Zaś spód ma być delikatnie kruchawy lecz miękki- nie wilgotny. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się w waszym piekarniku.
U mnie wyszło 60 minut na 180 stopni i 45 na 220 w piekarniku elektrycznym, zaś 45 minut na 180 oraz od 45 do 60 minut w piekarniku gazowym.
Podawać na ciepło
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz