Wyszukaj

niedziela, 24 maja 2015

Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne



Składniki:
(na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji)

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 3 duże szklarniowe, długie ogórki
  • 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki
  • szczypta soli 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • garść liści świeżej kolendry
  • garść listków świeżego rozmarynu
  • 200 gram startego żółtego sera
  • pół średniej wielkości brokuła
  • 10 cebulek dymek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
Masa:
  • 6 białek
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 15 g masła

Przygotowanie:

Masa:

1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić
2. Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania.
4. W drugiej misie ubić na sztywno białka
5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas.


Farsz:

1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości po około 5-6 mm każdy
2. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucić ziemniaczki i gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
3. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i zblanszować (w miseczce zalać brokuła wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem około 10-15 minut).
4. Ogórki umyć, pokroić w plasterki po około 5-6 mm.
5. Ogórki, cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości
6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu:

Warstwy:

1. Ziemniaki
2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki
3. Masa jajeczno-śmietanowa
4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn
5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser.
6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami i pomidorem

Piec: Około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ser się zezłoci a masa zetnie

Smacznego :)





Zobacz także:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz