Składniki:
( na 2 porcje)
Crumble-kruszonka:
- 100 mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła 82%
- szczypta cukru waniliowego
nadzienie:
- 2-4 duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek
- łyżeczka cukru
dekoracja:
- 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru
- listki mięty
- kilka świeżych jagód
Przygotowanie:
1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto.
2. Jagody umyć i przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody do każdej kokilki; na jagody nakładać kruszonkę aż po brzegi.
Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni
Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje
Możemy posypać Crumble cukrem pudrem bądź podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz