Składniki:
(na 1-2 porcje)
- 2 buraki czerwone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- woda około 1-2 szklanki
- 300 ml kefiru dobrze schłodzonego
- 1 duży banan
- łyżeczka soku z cytryny
Dekoracja:
- Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka
Dodatkowo potrzebne będą:
- misa o wysokich ściankach
- blender ręczny
- bądź blender
Przygotowanie:
1. Do garnuszka włożyć buraki, przyprawy oraz cukier i zalać całość wodą tak by woda przykrywała całe buraki.
2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor- jak do barszczu czerwonego, woda zmniejszy swoją objętość ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić.
3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny.
4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki.
5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera.
Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić. dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z nich placuszki buraczkowe :)
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz