Składniki:
(na około 12-15 sztuk)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 225 ml mleka
Nadzienie:
- po 2-3 łyżeczki kajmaku/masy krówkowej z puszki na poszczególne Mini Brownie
Dekoracja:
- kakao do oprószenia
Dodatkowo potrzebne będą:
- miska o wysokich ściankach
- mikser
- miska
- łyżka do nakładania ciasta
- 12-15 sztuk papilotek
- foremki do babeczek
- ubijaczka
Przygotowanie:
1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa.
3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem
4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach
5.Wypełnić masą foremki wyłożone papilotkami.
6. Na środek każdej masy położyć po 2-3 łyżeczki masy krówkowej i pozwolić by po części się zatopiła w cieście.
Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać na ciepło bądź ostudzone.
Posypać odrobiną kakao dla dekoracji.
Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy zdjąć papilotki na ciepło. U nas pazerność i kajmakowy szał opanował nas do reszty i nie mogliśmy się powstrzymać by z pierwszą partią poczekać aż ostygną. Zawsze jednak dla gości można podać je na ciepło w papilotkach jak babeczki, bądź ostudzone bez nich.
Smacznego :)
Zobacz także:
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz