Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…zanim sięgniemy po gotowe łakocie ze sklepowych półek warto zrobić szybkie, smaczne i pełnowartościowe desery dla naszych pociech w domu. Mleczny deser to ogromna szklanka mleka i spora dawka deserowej czekolady pełnej magnezu schowanego w dużej zawartości kakao tego produktu. Więc kochani do dzieła :)
Składniki:
(na 2 bądź 1 bardzo dużą porcję)
- 200 ml mleka
- 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym
- 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55%
- 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody
Dekoracja:
- 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem
- łyżeczka cukru pudru do śmietany
- utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości kakao
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach.
3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie.
4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery.
5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie to od 1 do 3 h w zależności od poziomu chłodzenia lodówki.
6. Stężały deser dekorować bitą śmietaną i startą czekoladą
Podawać schłodzone.
Smacznego :)
Zobacz także:
Deser mleczny bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz