Składniki:
- kilka sztuk szparagów zielonych
- 1 jajko
- mieszanka: kiełki fasolki mung, cieciorki i soczewicy
- odrobina octu- kilka kropli- ocet przyspiesza ścinanie się białek jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta pieprzu cayenne
- kilka sztuk serka Apetina z chilli do dekoracji-opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez kilka minut 5-10 minut- do czasu aż szparagi zmiękną odrobinę.
2. W małym rondelku ugotować wodę, osolić, dodać ocet.
3. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i łyżką zamieszać wodę tak by wytworzył się wir/lej wody.
4. Szybko rozbić jajko i delikatnie z jak najniższej odległości od wody wlać jajko do wiru.
5. Gotować około 2-3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie nadal płynne.
6. Jajko układać na szparagach.
7. Podawać z kiełkami i serkiem z chilli.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz