Składniki:
(na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji)
- 5-6 dużych ziemniaków
- 3 duże szklarniowe, długie ogórki
- 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- garść liści świeżej kolendry
- garść listków świeżego rozmarynu
- 200 gram startego żółtego sera
- pół średniej wielkości brokuła
- 10 cebulek dymek
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 pomidor
Masa:
- 6 białek
- duża szczypta soli
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 100 g śmietany 18%
- 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 15 g masła
Masa:
1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić
2. Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania.
4. W drugiej misie ubić na sztywno białka
5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas.
Farsz:
1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości po około 5-6 mm każdy
2. Do garnka z gotującą się osoloną wodą wrzucić ziemniaczki i gotować aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
3. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i zblanszować (w miseczce zalać brokuła wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem około 10-15 minut).
4. Ogórki umyć, pokroić w plasterki po około 5-6 mm.
5. Ogórki, cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości
6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu:
Warstwy:
1. Ziemniaki
2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki
3. Masa jajeczno-śmietanowa
4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn
5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser.
6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami i pomidorem
Piec: Około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ser się zezłoci a masa zetnie
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz