Warzywna kosteczka marchewkowa z bardzo oryginalnymi kremami. Nie mogąc się zdecydować wybrałam walkę smaków: Tapas vs India. Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie ona idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :)
Składniki:
(na 6-9 sztuk)
Pomidorowa kosteczka:
- 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito
- 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko
- 2 jajka
- duża szczypta soli
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego
- 1,5 łyżki śmietany
- garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża
- szczypta suszonej bazylii
Dekoracja:
- opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry
- opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: Tapas Grillowana papryka i oliwki
- garstka listków bazylii
- szczypta curry
- szczypta czerwonej papryki ostrej
Dodatkowo potrzebne będą:
- misa z wysokimi ściankami
- mikser
- łyżka do nakładania masy
- papilotki
- foremki do babeczek
- szpryca cukiernicza z końcówką w kształcie gwiazdki
Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej:
- kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
1. Ubić białka na sztywno.
2. Dodać żółtka nadal ubijając3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek
4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami.
Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy cukierniczej, bądź rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
Wierzch udekorować listkami świeżej bazylii,
Kosteczki ze smakiem India oprószyć delikatnie sypaną curry, zaś o smaku Tapas oprószyć sypką czerwoną papryką
Smacznego:)
Uwaga: Warzywna kosteczka mimo swojego wyglądu oraz formy w jakiej ją podaję, nie jest babeczką, ma ona bardziej zbitą warzywną konsystencję, jest wilgotna, nie jest puszysta ponieważ nie dodaje się do niej proszków do pieczenia, ani sody.
Zobacz także:
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz