Wyszukaj

wtorek, 24 maja 2016

Pieczone pomidory z musztardą francuską w czerwonym winie





 Coś dla miłośników pomidorobrania :D Również tego sklepowego, chociaż polskie pyszne pomidory są najlepsze, bo zupełnie inaczej smakują :) Uwielbiam piec pomidory, bo robi się to szybko, a danie jest bardzo podzielne, do tego pieczone pomidory są idealną bazą pod sosy, czy zupy. Kolejna patera pomidorów upieczona, A jest już pomysł na następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo wiosennie <3 Ściskam!

Składniki:
(na 12 porcji)

  • 15 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 12 dużych bądź średnich pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 cebulek dymek
  • 6 dużych świeżych listków bazylii
  • 10 listków świeżej kolędry
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 5-10 g masła 82%
  • szczypta soli
  • świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno
  • 10-15 ml czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne
Dodatkowo:
  • po 3 plasterki makaronu do lasagne
  • po kleksie śmietany na każdą porcję
  • po szczypcie świeżo mielonego pieprzu na każdą śmietanę
  • blaszka/naczynie żaroodporne 
  • gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:

1. Pomidory umyć dokładnie
2. Ustawiać w blaszce szypułka do góry- można zdejmować szypułki, ja je zostawiam dla efektu wzrokowego, ponieważ zielony cudownie komponuje się z czerwonym na talerzu ;)
3. Na maśle podsmażyć przez kilka sekund dymki i czosnek pokrojony w duże plasterki, dodać kolendrę, bazylię, oraz musztardę- 3 łyżeczki, sól, pieprz do smaku,
4. Gdy dymki się zezłocą dodać papryczki i podlać winem, czekać aż troszkę odparuje,
5. Zalać wywarem pomidory w naczyniu.
6. Położyć po łyżeczce musztardy na wierzch pomidorów.
7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą

Piec:

Około: 1-2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Podawać na ciepło z makaronem lasagne i kleksem śmietany.
Dekorować świeżą gałązką rozmarynu
 

Smacznego :)

 

 
 


Zobacz także:

http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/faszerowane-zapiekane-pomidory.html
 


http://www.graphiceaters.com/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz