Kontakt

piątek, 26 czerwca 2015

Tarta marchewkowa na cieście żytnio-ryżowym



Składniki:
(na tortownicę o średnicy około 22-24 cm)

Ciasto:
  • 3/4 szklanki dobrej jakości mąki żytniej
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 20 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy
Mus:
  • pół awokado, pokrojone na drobną kostkę
  • 1/3 małej papryki zielonej-pokrojonej w drobną kostkę i podduszonej do miękkościna małej ilości wody
  • 1 średniej wielkości pomidor- pokrojony na mniejsze cząstki
  • 10 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 cebulki dymki pokrojone w małe piórka
  • 5g startego bardzo drobno żółtego sera
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/3 małej papryczki chilli pokrojonej bardzo drobno
  • około 6 listków świeżej kolędry
  • około 7 listków świeżej bazylii- średniej wielkości
Farsz:
  • pokruszony ser feta 100 g
  • 3 duże ugotowane i podzielone na mniejsze części marchewki
  • po upieczeniu liście kolędry do dekoracji
Przygotowanie:

Ciasto:

1. Zmieszać wszystkie składniki.
2. Zagnieść ciasto
3. Wyłożyć ciasto na tortownicę
4. Ponakłówać ciasto obficie widelcem
5. Podpiec ciasto

Piec: 15-25 minut w temperaturze 180 stopni, w zalezności od różnego rodzaju piekarników

Mus:
1. Ubić białko na sztywno
2. Zblendować razem wszystkie składniki do otrzymania w miarę gładkiej masy.
3. Dodać delikatnie ubite białko
4. Przelać masę do tortownicy, na podpieczony spód
5. Nakładać marchewkę, ser feta oraz zioła


Piec: około 45-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół. A następnie zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec tylko od spodu przez około 30-60 minut. Mus ma się ściąć na delikatną piankę. Zaś spód ma być delikatnie kruchawy lecz miękki- nie wilgotny. Ciasto z mąki żytniej trudniej się piecze niż to z mąki pszennej,dlatego podaje tak szeroki zakres pieczenia- należy obserwować jak takie ciasto upiecze się w waszym piekarniku.
 U mnie wyszło 60 minut na 180 stopni i 45 na 220 w piekarniku elektrycznym, zaś 45 minut na 180 oraz od 45 do 60 minut w piekarniku gazowym.

Podawać na ciepło

Smacznego :)






Zobacz także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz