Kontakt

sobota, 23 maja 2015

Kosteczka pomidorowa alla Babeczki wytrawne Apetina smak: India papaja curry vs Tapas grillowana papryka i oliwki



Warzywna kosteczka marchewkowa z bardzo oryginalnymi kremami. Nie mogąc się zdecydować wybrałam walkę smaków:  Tapas vs India. Obydwa wypadły świetnie i swoim aromatycznym smakiem nadają całego charakteru tej przystawce. Moją walkę jednak wygrywa India, definitywnie jest ona moją nową małą miłością ! Polecam serdecznie wypróbowanie obu smaków. Ciekawa jestem, który Wam posmakuje bardziej. :) Kosteczkę robi się bardzo szybko, więc będzie ona idealną przystawką bądź śniadankiem. Podana w ten babeczkowy sposób na pewno urozmaici Wasze stoły podczas spotkania z koleżankami. A robi się je zaledwie kilka chwil. No to pieczemy :)


Składniki:
(na 6-9 sztuk)

 Pomidorowa kosteczka:

  • 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito
  • 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego
  • 1,5  łyżki śmietany
  • garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża
  • szczypta suszonej bazylii
Dekoracja:
  • opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: India Papaja i Curry
  • opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak: Tapas Grillowana papryka i oliwki
  • garstka listków bazylii
  • szczypta curry
  • szczypta czerwonej papryki ostrej
Dodatkowo potrzebne będą:
  • misa z wysokimi ściankami
  • mikser
  • łyżka do nakładania masy
  • papilotki
  • foremki do babeczek
  • szpryca cukiernicza z końcówką w kształcie gwiazdki

Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej:
  • kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory



Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

1. Ubić białka na sztywno.
2. Dodać żółtka nadal ubijając
3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek
4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami.

Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni.


Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy cukierniczej, bądź rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.

Wierzch udekorować listkami świeżej bazylii, 

Kosteczki ze smakiem  India oprószyć delikatnie sypaną curry, zaś o smaku Tapas oprószyć sypką czerwoną papryką

Smacznego:)











Uwaga: Warzywna kosteczka mimo swojego wyglądu oraz formy w jakiej ją podaję, nie jest babeczką, ma ona bardziej zbitą warzywną konsystencję, jest wilgotna, nie jest puszysta ponieważ nie dodaje się do niej proszków do pieczenia, ani sody.





Zobacz także:



Wpis bierze udział w akcji:

30 minut z Apetiną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz