Składniki:
(na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm)
- 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka)
- 40-60 g cukru pudru- do smaku
- 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-5 czubatych łyżek kajmaku
- 10-15 babeczek kruchych maślanych (zdjęcie o jakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :))
- czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem
- 20-35 g miękkiego masła
Do dekoracji
- 2 garstki ziemnych orzeszków
- płynny miód
- czekolada deserowa 30 g
- odrobina mleka- około 2-4 łyżki
Przygotowanie:
1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego masła i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną oraz deserową. Wymieszać dokładnie.
2. Przygotowaną masą wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć.
3. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po czym posmarować masą kajmakową
4. Przygotować masę serową: Zmieszać mikserem na małych obrotach: twaróg, masło orzechowe, sok z cytryny, cukier puder.
5. Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową.
6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika.
7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne.
7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem.
Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny.
Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz