Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam.
Ciekawostka na temat cukinii :
To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć.
Zrobiłam więc mały research i okazało się, iż słowo cukinia etymologicznie pochodzi od włoskiego słowa: zucchina- czyli mała dynia. To właśnie we Włoszech powstała ta odmiana dyni. W Polsce przejęła ona nazwę cukinia, bądź inaczej dynia zwyczajna. Na południowym wschodzie jednak polski warzywo to uzyskało inną nazwę, zaczęto je tam nazywać kabaczek i nazwa przeniosła się z biegiem lat na teren całego kraju. Co ciekawsze, formy warzywa często znacznie różnią się od siebie, jedne są zieleńsze inne bardziej żółtawe, mają odrobinę inne smaki i kupowane są przez plantatorów i konsumentów jako albo cukinia albo kabaczek, przez co często traktowane jest przez nas jako różne gatunki i jest nie lada ewenementem w magicznym świecie warzyw.
Dla porównania: pomidory malinowe, czy pomidory żółte, nadal nazywane są pomidorami mimo iż są inną formą pomidora zwyczajnego, mają inny smak, kolor i zapach.
Całe zamieszanie pojawia się kiedy nawet na targowiskach sami producenci nie wiedzą co sprzedają, a wielkie markety raz wpisują tą a raz drugą nazwę. Na pytanie czy to jest cukinia czy to jest kabaczek odpowiedź prawidłowa brzmi po prostu: TAK. Ponieważ cukinia i kabaczek to to samo warzywo.
Reasumując: nazwa cukinia jest przeinaczeniem oryginalnej nazwy włoskiej, zaś kabaczek jest słowem polskim- naszym rodzimym zamiennikiem słowa cukinia, który przyjął się tak samo smacznie jak rodzima jego wersja i ot: stąd całe zamieszanie :)
Składniki:
(na 2 porcje)
Tagiatelle cukiniowe:
- 1 średniej wielkości cukinia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
- szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego
Pesto:
- 3 gałązki świeżej mięty
- 2 gałązki świeżej bazylii
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle
- 15 g parmezanu
- 15-20 ml oliwy z oliwek- ja użyłam oliwy z oliwek z liściem laurowym i czerwonym pieprzem
Dodatki:
- Pół awokado pokrojone w kosteczkę
- mała garstka słonecznika
- 5 g startego parmezanu
- starta skórka z cytryny 1 łyżka
- 2 duże truskawki
- odrobina siekanej mięty
- odrobina siekanej bazylii
- odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki
Przygotowanie:
Pesto:
1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan
2. Całość przyprawić solą
Pesto:
1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan
2. Całość przyprawić solą
1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki za pomocą mandoliny, noża bądź obieraczki do warzyw.
Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle.
2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć.
3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem.
4. Cukiniowy makaron przełożyć do naczynia z pesto, dodać skórkę z cytryny, oraz pokrojone awokado oraz słonecznik
5. Podawać na talerzach posypane parmezanem, odrobinką siekanej mięty oraz bazylią, Na wierzch każdej porcji położyć po jednej dużej deserowej truskawce, jej kwaskowy smak idealnie dopełni aromat tej potrawy, oprószyć całość świeżo mielonym czerwonym pieprzem.
Smacznego :)
Mają wyjść paseczki szerokości tagliatelle.
2. Paseczki układać na durszlaku i posypać je solą, Po około 30 min sparzyć je wrzącą wodą uważając by się nie poparzyć.
3. Osuszyć makaron papierowym ręcznikiem. Posypać pieprzem.
4. Cukiniowy makaron przełożyć do naczynia z pesto, dodać skórkę z cytryny, oraz pokrojone awokado oraz słonecznik
5. Podawać na talerzach posypane parmezanem, odrobinką siekanej mięty oraz bazylią, Na wierzch każdej porcji położyć po jednej dużej deserowej truskawce, jej kwaskowy smak idealnie dopełni aromat tej potrawy, oprószyć całość świeżo mielonym czerwonym pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz