Składniki:
(Na 1 kawę)
- 150 ml świeżo zaparzonej kawy
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżka amaretto
- 2 goździki
- odrobina cynamonu
- odrobina kardamonu
Krem:
- około 20-30 ml śmietany 36%, opcjonalnie 30%
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1-2 krople amaretto - opcjonalnie
Dekoracja:
- starta skórka z pomarańczy do ozdoby
Przygotowanie:
1. Amaretto wlać na dno szklanki
2. Do świeżo zaparzonej kawy wrzucić goździki, kardamon, cynamon oraz sok z pomarańczy, odczekać 3 minuty,po czym wyłowić goździki ze szklanki.
3. Kawę wlać do szklanki z amaretto.
Krem:
1. Kremówkę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać 2 krople amaretto
2. Udekorować kawę kremem, na wierz posypać skórkę z pomarańczy
Smacznego :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz