Składniki:
(na 1-2 porcję)
- pierś z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- czosnek w plasterkach- 1 ząbek
- 2-3 świeże liście bazylii
- świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji)
- ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny
- ser wędzony
- ser brie
- pomidorek koktajlowy
- olej sezamowy 2 łyżki
dodatkowo potrzebne będą:
- wykałaczki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyć. Rozciąć ją wzdłuż tak by powstała sakiewka.
Do środka włożyć: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, plasterki czosnku, dodać sól i pieprz, pokrojony w kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać na krzyż przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa.
Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku olejem sezamowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz