Składniki:
(na 10-12 babeczek)
- 225 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 175 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 175 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
- 400-500 g śmietany 36%- ja zawsze staram się używać śmietanę z firmy Piątnica, która jest już ubita/sztywna, jeśli użyjecie innej firmy śmietana może być w płynie-należy ją wtedy ubić na sztywno;
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- Barwniki spożywcze w żelu, ja użyłam: czerwony, niebieski i żółty- dodaj tylko odrobinę
Przygotowanie:
1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
2. W drugiej misce zmieszać jajka z jogurtem. Następnie gotową masę dodać do miski z mąką.
3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię.
4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera.
5. Foremki wyłożyć papilotkami.
6. Wypełnić masą foremki.
Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Dekoracja:
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Jeśli śmietana jest płynna ubić ją na sztywno.
Dodać barwniki. Stworzyć różne kolory w kilku miseczkach. Nakładać na ostudzone babeczki szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy kolor po 1 łyżce. Krem w ten sposób się nie zmiesza i powstaną kolorowe paseczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz