Składniki:
(na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów)
Ciasto parzone:
- 125 g masła
- 200-250 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
Krem/bita śmietana ze śliwkami:
- 500 g śmietany 36%
- łyka cukru pudru
- 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych (mogą być również mrożone)
- 40 g cukru
- opcjonalnie: łyżeczka whisky
Dekoracja:
- opcjonalnie: gałązka świeżej mięty
- cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło.
2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę.
3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia.
4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką.
5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki.
Ciasto parzone:
1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło.
2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę.
3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia.
4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką.
5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec: 20-30 min w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu ostudź. Po ostudzeniu przekrój na pół, przygotuj śmietanę i śliwki.
Krem/bita śmietana
1. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. Nakładać szprycą lub rękawem z końcówką w kształcie gwiazdki na ostudzone ptysie. Przekroić ptysia na pół, położyć krem na dolnej części i przykryć go górną połówką ptysia. Przygotować śliwki.
Gorące śliwki:
1. Następnie w garnuszku podgrzać śliwki aż puszczą sok. Dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje, dodać odrobinę whisky.
2. Na ptysie nałożyć gorące śliwki i polać wszystko sosem/syropem śliwkowym.
Podawać od razu po polaniu gorącym sosem/syropem
Przyozdobić listkami/gałązką świeżej mięty. Można posypać odrobiną cukru pudru.
Smacznego :)
* Sprawdź również przepis na domowy krem z białek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz