Składniki:
(na tortownicę 18-22 cm)
- 180-200 g herbatników w czekoladzie- mogą być digestive.
- 2 łyżki miękkiego masła
- 600-700 g sera twarogowego- mielonego przynajmniej 2 razy (bądź gotowego z wiaderka)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona.
- (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj jeszcze jedną tabliczkę)
- 2 -3 jajka, w zależności od ich wielkości
do dekoracji:
- cukier puder
- suszone wiśnie i truskawki, starte na czerwony puder
Przygotowanie:
1.Ciasteczka pokruszyć na proszek i dodać do nich miękkie masło. Wymieszać, po czym ułożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie przygnieść dłonią na całej powierzchni.
2. Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki Najpierw ser, cukier i wanilię. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę. Na końcu dodać jajka, Po jednym nadal miksując. Aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
3. Wyłóż masę serową na spód.
Piec: 55-65 min w temperaturze 160-170 stopni.
Ciasto ostudzić, następnie włożyć do lodówki. Trzymać co najmniej 3-4 godziny w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem a następnie czerwonym pudrem z suszonych owoców.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz