Kontakt

poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik Snickers z peanut butter bez pieczenia




Składniki:

(na  tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm)

  • 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka)
  • 40-60 g cukru pudru- do smaku
  • 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-5 czubatych łyżek kajmaku
  • 10-15 babeczek kruchych maślanych (zdjęcie o jakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :))
  • czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem
  • 20-35 g miękkiego masła
Do dekoracji
  • 2 garstki ziemnych orzeszków
  • płynny miód
  • czekolada deserowa 30 g
  • odrobina mleka- około 2-4 łyżki



Przygotowanie:

1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego masła i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną oraz deserową. Wymieszać dokładnie.




2. Przygotowaną masą wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć.
3. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po czym posmarować masą kajmakową
4. Przygotować masę serową: Zmieszać mikserem na małych obrotach: twaróg, masło orzechowe, sok z cytryny, cukier puder.
5. Gotową masę nakładać na warstwę kajmakową.
6. Rozpuścić czekoladę deserową w garnuszku z małą ilością mleka. Jeszcze ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika.
7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne.
7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem.

Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny.

Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno.

Smacznego :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz