Mazurki kojarzą mi się z przepychem i wielkanocnymi ozdobami. W tym roku jednak chciałam wypróbować przed świętami trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu,
Składniki:
(na tortownicę ok 22 cm)
Ciasto:
- 180 g mąki
- 55 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
Krem czekoladowy:
- 200 ml śmietany 36%
- 90 g mlecznej czekolady
Sos czekoladowy:
- odrobina mleka
- 20 g deserowej czekolady
Dekoracja-pieczone gruszki z orzechami:
- 3 świeże gruszki
- 10-20 g posiekanych grubo orzechów włoskich
Przygotowanie:
Gruszki:
1.Gruszki umyć, przeciąć na połówki i wydrążyć gniazdka nasienne.
2. Po obłej zewnętrznej stronie ponacinać gruszkę wzdłuż tworząc wąskie pasy.
3. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec: na zimny piekarnik, nastawić do 200 stopni i piec do zarumienienia się owoców, około 1h-1-5h
W połowie czasu, obróć gruszki. Po wyjęciu z piekarnika ostudź i odłóż na bok do momentu kiedy na mazurka położysz krem czekoladowy.
Gruszki po ostudzeniu układać na kremie czekoladowym.
Ciasto:
1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką.
2. Następnie dodać cukier, śmietanę i żółtko.
3. Zagnieć szybko ciasto.
4. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-1,5 godziny bądź do zamrażalnika na około 20-30 min.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto i wyłożyć nim tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni.
Krem czekoladowy:
1.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną.
2. Ciepłą czekoladę wymieszać ze śmietaną 36%.
3. poczekać aż krem się ostudzi
3. Nakładać na przestudzonego mazurka
4. Następnie nakładać przestudzone gruszki.
Sos czekoladowy:
1. Do małego garnuszka wleć odrobinę mleka
2. dodać czekoladę deserową
3. Na małym ogniu rozpuść czekoladę.
4. Sosem polać wierzch mazurka- ja polałam w miejsce gdzie nie było gruszek a gdzie znajdował się krem czekoladowy.
5. Na sam wierzch posypać posiekane orzechy włoskie
Chłodzenie:
Mazurka włożyć do zamrażalnika na 40 minut do 1 godziny, by krem stężał. Trzymać mazurka przez noc w lodówce. Najlepszy jest na następny dzień gdy ciasto delikatnie skruszeje, chodź do jedzenia nadaje się już po wyjęciu z zamrażalnika.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz