Gdy podczas malowania najdzie ochota na coś słodkiego, nie ma przeproś. Sięgamy wtedy po nasze ukochane serniki bez pieczenia. Receptura wykonania jest ekspresowa, bo zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani:
Składniki:
( tortownice od 22 do 18 cm średnicy)
- 125 g pokruszonych ciasteczek herbatników
- 20-35 g miękkiego masła
- 500 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny
- 250 g śmietany kremówki 36%
- 5 łyżek kajmaku
- 1/4 tabliczki deserowej czekolady
Dekoracja:
- pokruszone na puder suszone wiśnie
- syrop ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami
- gałązka świeżej mięty- opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Herbatniki pokrusz. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. Dodaj ciepłe masło do herbatników. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy ciasteczkowej- dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki.
2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy.
3. Połóż kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową.
4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc.
5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch.
6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu, dodaj 10 ml wody i 2-3 łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz