Kontakt

sobota, 21 marca 2015

Babeczki jogurtowe





Składniki:
(na 10-12 babeczek)

  • 225 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 175 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji: 
  • 400-500 g śmietany 36%- ja zawsze staram się używać śmietanę z firmy Piątnica, która jest już ubita/sztywna, jeśli użyjecie innej firmy śmietana może być w płynie-należy ją wtedy ubić na sztywno;
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • Barwniki spożywcze w żelu, ja użyłam: czerwony, niebieski i żółty- dodaj tylko odrobinę


Przygotowanie:

1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
2. W drugiej misce zmieszać jajka z jogurtem. Następnie gotową masę dodać do miski z mąką.
3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię.
4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera.
5. Foremki wyłożyć papilotkami.
6. Wypełnić masą foremki.

Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni


Dekoracja:
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Jeśli śmietana jest płynna ubić ją na sztywno.
Dodać barwniki. Stworzyć różne kolory w kilku miseczkach. Nakładać na ostudzone babeczki szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy kolor po 1 łyżce. Krem w ten sposób się nie zmiesza i powstaną kolorowe paseczki.

Smacznego :)



Babki Wielkanocne 2015






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz