Kontakt

piątek, 10 kwietnia 2015

Tarta orzechowa z masą chałwową oblana polewą czekoladową z prażonymi orzechami




Wielkie podziękowania i uściski dla Ani, za ten cudowny przepis <3


Składniki
(na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm)

Ciasto:

  • 50 g cukru
  • 30 g zmielonych na piasek orzechów laskowych
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem chałwowy:

  • 150 g chałwy
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 150 g orzechów laskowych- posiekanych grubo i uprażonych
  • 90 g deserowej czekolady- 78% kakao
  • 90 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Ciasto:
1. Orzechy laskowe zmielić przy pomocy młynka do kawy, bądź blendera z końcówką do siekania, na piasek.
2. Mąki przesiać
3. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto
4. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 minut w celu jego schłodzenia.
5. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blachę/formę do tart.

Piec: około 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Na ostudzone cisto nakładać masę chałwową, a następnie polewę czekoladową.

Masa chałwowa:

1. Chałwę, śmietankę, cukier puder połączyć na gładką masę za pomocą blendera ręcznego.
2. Następnie masę przełożyć do garnuszka-zagotować do momentu  wrzenia od czasu do czasu mieszając i gotować od tego momentu około 4 minuty aż masa delikatnie zgęstnieje nadal mieszając
3. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto-masa dość szybko gęstnieje, postaraj się precyzyjnie i równomiernie ją rozprowadzić.

Polewa czekoladowa z prażonymi orzechami:

1. Na patelni uprażyć orzechy
2. Do małego garnuszka wlać śmietanę 30%, dodać do niej czekoladę i podgrzewać na małym ogniu.
3. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści, podgrzewać jeszcze około 4-5 minut.
4. Dodać uprażone orzechy i dokładnie wymieszać całość.
5. Polewę wyłożyć na zastygniętą masę chałwową.

Podawać gdy polewa czekoladowa stężeje, można wstawić na około 20-30 minut do lodówki w celu schłodzenia.

Smacznego:)



Zobacz także:



 Mazurek z malinami     Mazurek pomarańcza        Mazurek z gruszkami



Sernik z wiśniami            Mazurek z amaretto     Sernik czekoladowy             Sernik wiśniowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz