Kontakt

sobota, 11 kwietnia 2015

Omlet ryżowy z surimi i świeżym szpinakiem


 Składniki:
(na 1-2 porcje)

Omlet:

  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku- wyciśnięty, nie krojony

  • odrobina oliwy z oliwek- do smażenia
Dodatki:
  • 2-4 paluszki krabowe surimi
  • 1-2 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 garstka kiełków brokuła
  • śmietana 36% opcjonalnie 18% bądź jogurt naturalny gęsty- 2-3 łyżki
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie- inne dodatki na przykład: ser, mozzarella, pomidor, świeża bazylia

Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki ciasta zmieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na gładką masę
2. Na patelnię, polać odrobinę oliwy
3. Ułożyć na patelni pokrojone na małe plasterki paluszki surimi i umyte liście szpinaku w całości.
4. Wylać ciasto i trzymać od przykryciem aż omlet od spodu się zarumieni
5. Przełożyć omlet na drugą stronę- można do tego celu użyć dużego talerza, pokrywki płaskiej bądź drugiej patelni
6. Gotowy omlet podawać dodatkami do góry, osypać kiełkami brokuła, nałożyć kilka łyżek śmietany bądź jogurtu i posypać świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz