Składniki:
(na 1-2 porcje)
Omlet:
- 4 duże jajka
- 3 łyżki mąki ryżowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku- wyciśnięty, nie krojony
- odrobina oliwy z oliwek- do smażenia
Dodatki:
- 2-4 paluszki krabowe surimi
- 1-2 garści świeżych liści szpinaku
- 1 garstka kiełków brokuła
- śmietana 36% opcjonalnie 18% bądź jogurt naturalny gęsty- 2-3 łyżki
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie- inne dodatki na przykład: ser, mozzarella, pomidor, świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki ciasta zmieszaj za pomocą trzepaczki bądź miksera na gładką masę
2. Na patelnię, polać odrobinę oliwy
3. Ułożyć na patelni pokrojone na małe plasterki paluszki surimi i umyte liście szpinaku w całości.
4. Wylać ciasto i trzymać od przykryciem aż omlet od spodu się zarumieni
5. Przełożyć omlet na drugą stronę- można do tego celu użyć dużego talerza, pokrywki płaskiej bądź drugiej patelni
6. Gotowy omlet podawać dodatkami do góry, osypać kiełkami brokuła, nałożyć kilka łyżek śmietany bądź jogurtu i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz