Naturalna, domowa chałwa z dodatkiem owoców Goji i żurawiny. Nie jest tłusta ani ciężka. Schłodzona jest idealną przekąską na lato :)
Składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 2 łyżki miodu
- garstka żurawiny suszonej pokrojonej w małe kawałeczki
- garstka suszonych owoców Goji
Dodatkowo potrzebne będą:
- folia spożywcza
- mała keksówka bądź foremki ceramiczne/filiżanki- u mnie małe foremki cermiczne w kształcie prostokącików
- młynek do kawy/bledner- ja użyłam elektrycznego młynka do kawy
1. Zemleć sezam w blenderze bądź młynku do kawy. Od czasu do czasu otwierać młynek i zdejmować sezam ze ścianek
2. Dodać miód oraz żurawinę i owoce Goji
3. Zemleć całość aż do połączenia się mas i powstania gładkiej masy chałwowej. Zajmuje to zaledwie kilka minut.
4. Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą.
5. Chłodzić w lodówce od 1 do 3-4 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki.
6. Schłodzoną pokroić na mniejsze fragmenty/kosteczki.
Smacznego :)
Zobacz także:
Domowa chałwa czekoladowa Marcepanowe pralinki w kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz