Składniki
(na 2 porcje)
- śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml
- 30- 50 g mieszanki truskawek i białych brzoskwiń
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody
- pół łyżeczki whisky
Przygotowanie:
1. Śmietankę ubić na sztywno.
2. Owoce podgrzać na patelni z cukrem do momentu, aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, sok zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 3. Dodać owoce do śmietanki wraz z whisky
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wlać do śmietanki i bardzo szybko oraz dokładnie wymieszać i przełożyć masę do słoiczków, wstawić do lodówki by deser stężał.
Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz