Pyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :)
Składniki:
- 300 g przesianej mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 200 ml ciepłej, przegotowanej wody
Nadzienie:
- 300 g jagód
- łyżka cukru
- łyżka mąki pszennej
Dekoracja:
- garstka świeżych jagód-na porcję
- kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego
Przygotowanie:
1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem i mąką i zostawić do czasu nadziewania ciasta.
2. Przygotować, cienkie i delikatne ciasto
3. Przesiać mąkę do miski, dodać sól i olej
4. Stopniowo dodać wodę
5. Zagnieść ciasto, około 4-6 minut- powinno być delikatne i nie powinno mocno kleić się do rąk.
Nie może być jednak za sztywne ponieważ nie będzie się dało skleić pierogów z nadzieniem
6. Podsypać stolnicę, bądź blat mąką, rozwałkowac cienkie ciasto.
8. Na środej kółeczek kłaść po 1-2 łyżeczki nadzienia- w zależności od średnicy kółeczka.
9. Zalepić pierożki.
10. Gotować we wrzącej lekko osolonej wodzie. Kłaść po kilka sztuk na wrzątek. szybko przemieszać jeden-dwa razy by nie przywarły do dna. Poczekać aż wypłyną na wierzch i gotować po 3-5 minut. Wszystko zalezy od wielkości pierogów i grubości ciasta jakie uda wam się zrobić.
11. Odsączyć, najlepiej za pomocą cedzaka-łyżki cedzakowej i kłaść na tależu, tak by nie dotykały się na wzajem, by się nie skleiły.
Podawać na ciepło bądź schłodzone, polane schłodzoną śmietaną bądź jogurtem, posypane świeżymi jagodami.
Smacznego:)
Top 10 online casinos in India | KDAR
OdpowiedzUsuńIf you want to learn more about online casinos and have the latest online casino reviews, kadangpintar signup with KDAR. We are your go-to source 제왕카지노 for หารายได้เสริม the top