Kontakt

poniedziałek, 25 maja 2015

Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką


Składniki:
(na 2 porcje)

  • śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml
  • 50 g jagód/borówek amerykańskich
  • 2 łyżki cukru białego
  • 15-20 ml wody
  • 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • starta skórka z 1/4 cytryny
  • chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość 1 mm;  należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru.
  • 2 łyżeczki żelatyny na 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka whisky

Przygotowanie:

1. Śmietankę podzielić na 2 części.
2. Do połowy śmietanki dodać roztopioną czekoladę i whisky. Dokładnie wymieszać.
3. Jagody podgrzać na patelni z wodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać i przełożyć masę do kokilek/foremek w kształcie piramidki, wstawić do lodówki by warstwa odrobinę stężała
5. Resztę żelatyny wlać do konfitury jagodowej, dokładnie wymieszać.
6. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową przełożyć po 2-3 łyżki konfitury jagodowej
7. Resztę konfitury zmieszać z drugą połową śmietanki i układać na warstwie konfitury.

Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki

Wyjmowanie deserów z foremek:

Wyjąć deser z foremki- Podgrzać kilka sekund nóż nad gazem by był bardzo gorący- uważając by się nie poparzyć, przejechać wzdłuż krawędzi foremki jakbyśmy chcieli odkroić deser od foremki, Pod wpływem ciepła deser odejdzie bardzo gładko. Jeśli chodzi o spód- Można deser delikatnie podważyć by wyszedł z foremki, lecz jeśli jest bardzo uparty, można na moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :)

Dekoracja:

1. Do śmietanki dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki
3. Dekorować chipsem czekoladowym.

Podawać schłodzone

Smacznego:)







Zobacz także:






Wpis bierze udział w akcji:




Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz