Już za chwilkę Dzień Matki...Jeśli chcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :)
Składniki:
(na 2 porcje)
Masa Fudge-nadzienie gruszki:
(na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki)
- 280 g cukru
- 80 ml kremówki
- 3 łyżki świeżo parzonej kawy
- 10 g gorzkiej czekolady Goplana
- 20 ml wina czerwonego pół słodkiego
- 30 g masła
- łyżeczka soli
- 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch
- 30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch
- 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch
- 2 gruszki
- 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego
- laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- szczypta imbiru
Dekoracja:
- 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej
- 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji
- garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno
- łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania
- dwie szczypty chilli w proszku
- 2 paseczki suszonej bądź świeżej papryczki chilli- ja użyłam suszonej
- chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy na płasko- należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru.
Dodatkowo potrzebne będą:
- mikser
- miseczka
- brytfanna na fudge
- papier śniadaniowy
- garnuszek
- garnuszek do kąpieli wodnej
- łyżka lub szpatułka do mieszania składników
- łyżka, szczypce do sałatek- coś czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron.
Przygotowanie:
Masa Fudge-nadzienie gruszki:
1. Czekoladę posiekać
2. Cukier, kawę, kremówkę, wino wymieszać dokładnie; odstawić na 15 minut, a następnie zagotować.
3. Dodać masło, gotować mieszając na małym ogniu
4. Odstawić dodać posiekaną czekoladę gorzką, pistacjową i złoty orzech oraz szczyptę soli
5. Mieszać, aż czekolada się rozpuści
6. Postawić znów na gazie i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje
7. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem, ostudzić w temperaturze pokojowej.
8. Na wierzch położyć posiekane czekolady pistacjową i złoty orzech oraz suszoną żurawinę
9. Włożyć na 1-2 godziny do zamrażalnika, następnie przełożyć do lodówki.
10. Gotowym i schłodzonym Fudge nadziewać gruszkę. Po 3-4 łyżki na gruszkę w zależności od jej wielkości.
Uwaga: Nadzienie musi być odpowiednio schłodzone by była możliwość nadziewania i postawienia jeszcze ciepłej gruszki. Gdyby masa była płynna, gruszki nie dało by się nadziać w taki sposób.
Gdy przekroimy gruszkę nadzienie pod wpływem jej ciepła będzie już w postaci płynnej, pozostanie jednak w środku do czasu jej rozkrojenia :)
Gruszka w winie:
1. Gruszkę umyć, odciąć spód i wydrążyć, usuwając gniazdko nasienne, tak jak pokazane jest to na zdjęciu, zostawiając po kilka milimetrów gruszki na ściankach.
5. Wstawić gruszki do gotującego się wina i dusić aż gruszki uzyskają piękny czerwony kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby w czasie duszenia należy delikatnie obrócić gruszki.
6. Gotowe gruszki wyjąć i odrobinę ostudzić. Zależy nam by były lekko ciepłe by masa fudge roztopiła się pod wpływem ciepła gruszki i wymieszała się z płynną czekoladą.
7. Ostudzone delikatnie gruszki nadziewać schłodzoną masą fudge.
8. Przykryć spód gruszki małymi wafelkami/andrutami i stawiać na talerze delikatnie posmarowanym czerwonym winem, w którym dusiliśmy gruszki.
Dekoracja:
1. Dekorować czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Polać również ogonek, ale nie zakrywać całej czerwieni gruszki. Można delikatnie polać bardzo małą stróżką czekoladą w kilku miejscach na talerzu by wytworzyły się ciekawe delikatne ozdoby.
2. Posypać od góry począwszy od ogonka pistacjowym proszkiem i odrobiną chilli w proszku
3. Ubitą mocno schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem
4. mocno schłodzoną śmietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli.
Smacznego :)
Zobacz także:
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz