Kontakt

poniedziałek, 11 maja 2015

Ogórki faszerowane na ostro




Składniki:
(na 2-4 porcje)

  • 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce
Farsz:
  • miąższ z 2 ogórków
  • szczypta suszonej papryczki chilli
  • 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie
  • łyżeczka sosu sojowego
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • szczypta soli
  • szczypta czosnku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta tandoori
  • szczypta garam masala
  • 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem
  • 1 pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni.
  • mała garstka prażonej cebulki
Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu


Przygotowanie:

1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach, na 1-2 mm.
2. Miąższ ogórka rozdrobnić na małą kostkę, pomidora rozdrobnić na mniejsze części, dodać przyprawy, soję, alkohol, olej sezamowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 5-10 min.
3. Gotowy farsz przełożyć do ogórkowych łódek.

Uwaga: Jeśli chcesz by ser był ciągnący a nie podpieczony, zmieszaj w farszu tylko część sera resztę zaś  na 15 minut przed wyjęciem dodaj na wierzch i podpiekaj aż się roztopi.

Piec: 1-2h w temperaturze 180-200 stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty.

Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera.

Smacznego :)






Zobacz także:


       Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem          Cannelloni z bakłażanem i pomidorami


Faszerowane papryki z kaszą gryczaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz