Składniki:
(na 2-4 porcje)
- 2 duże ogórki długie-szklarniowe, o gładkiej skórce
Farsz:
- miąższ z 2 ogórków
- szczypta suszonej papryczki chilli
- 4 cienkie plasterki jalapeno- opcjonalnie
- łyżeczka sosu sojowego
- kilka kropli oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu
- łyżeczka ziaren sezamu
- szczypta soli
- szczypta czosnku
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta tandoori
- szczypta garam masala
- 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem
- 1 pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni.
- mała garstka prażonej cebulki
Dekoracja: opcjonalnie odrobina tartego sera do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
1. Ogórki bardzo dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ ze środka, zostawiając odrobinę miąższu po bokach, na 1-2 mm.
2. Miąższ ogórka rozdrobnić na małą kostkę, pomidora rozdrobnić na mniejsze części, dodać przyprawy, soję, alkohol, olej sezamowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 5-10 min.
3. Gotowy farsz przełożyć do ogórkowych łódek.
Uwaga: Jeśli chcesz by ser był ciągnący a nie podpieczony, zmieszaj w farszu tylko część sera resztę zaś na 15 minut przed wyjęciem dodaj na wierzch i podpiekaj aż się roztopi.
Piec: 1-2h w temperaturze 180-200 stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty.
Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera.
Smacznego :)
Zobacz także:
Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem Cannelloni z bakłażanem i pomidorami
Faszerowane papryki z kaszą gryczaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz