Składniki:
(na 2 porcje)
Karczek w ziołach:
- 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka majeranku
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka czosnku kolorowego
- łyżka oliwy z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem
Awokado z jajkami przepiórczymi:
- 2 plastry awokado
- 2 jajka przepiórcze
- kilka drobnych listków świeżego rozmarynu
- odrobina pieprzu cayenne
- odrobinka soli
Ziemniaki z wody:
- ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków.
- szczypta soli
Majonez cytrynowy
- majonez- 2 łyżki, ja użyłam majonezu firmy Winiary- smak majonezu i jego jakość będą miały znaczenie dla smaku.
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
Karmelizowane cebulki:
- Małe cebulki 4-6 sztuk
- łyżeczka cukru
- odrobina masła około 1/4 łyżeczki
Dekoracja:
- liście świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor
Przygotowanie:
Karczek:
1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier
2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny
3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut, aż karczek będzie miękki i soczysty. Ja użyłam patelni grillowej, ale zwykła będzie równie dobra.
Ziemniaczki:
1. Ziemniaczki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie
Awokado:
1. Awokado pokroić na pół a następnie w plastry, by na środku został otwór. Nie obierać awokado ze skórki
2. Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową
5. W dziurkę od awokado wbijamy po jednym przepiórczym jajeczku
6. Posypujemy solą, pieprzem cayenne oraz układamy listki świeżego rozmarynu.
Piec: w temperaturze 200 stopni, aż jajeczko się zetnie.
Karmelizowane cebulki:
1.Cebulki podsmażyć na małym ogniu na złoto na maśle przez kilka minut od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę.
2. Gdy cebulki się zarumienią i odrobiną zmiękną dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi i skarmelizuje cebulki.
Majonez cytrynowy:
1. 2 łyżki majonezu połączyć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej konsystencji
2. Układać na talerzu.
Można udekorować listkiem różowej melisy.
Wszystkie składniki dania układać na talerzu.
Smacznego :)
Zobacz także:
Polędwiczka z gorącymi wiśniami Kurczak w musztardzie z pestkami dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz