Składniki:
(na 2 porcje)
- 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy - ja użyłam świeżo mielonej kawy i zaparzacza ciśnieniowego- można również opcjonalnie użyć kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
Mus bananowy:
- pół banana
- kilka kropli soku z cytryny
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dekoracja:
- odrobina startej czekolady deserowej
Przygotowanie:
Galaretka kawowa:
1. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut
2. Zaparzyć kawę
3. Do bardzo gorącej kawy dodać cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
4. Przelać galaretkę do kieliszków/pucharków/szklanek
5. Wstawić do lodówki aż galaretka stężeje, Od 1 do 2 nawet 3 godzin. W zależności od ustawień chłodzenia lodówki
Mus bananowy:
1. Banana zblendować na gładki mus.
2. Połowę śmietanki ubić na sztywno z pół łyżeczki cukru pudru. Drugą część delikatnie zmieszać z drugą połową cukru pudru i sokiem z cytryny- nie ubijać.
3. Na galaretkę położyć mus bananowy,
4. Polać śmietanką
5. Na środek dać po 1-2 łyżki ubitej śmietany
6. Posypać utartą deserową czekoladą
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz