- 4 Papryki
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- pieprz i sól do smaku
- 100 g mięsa mielonego
- świeża natka pietruszki
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Papryki umyć, odkroić wierzchołki i usunąć gniazdka nasienne.
Tak przygotowane papryki układać na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
Papryki polać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika aż zmiękną (trzymać w piekarniku około 20-30 minut).
Farsz: Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać przyprawy i czosnek. Następnie dodać mięso i przecier pomidorowy. Gdy mięso będzie gotowe, zestawić z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie.
Ugotować kaszę gryczaną, odcedzić i dodać do farszu razem z natką pietruszki- wymieszać.
Gdy papryki będą gotowe, nakładać do środka farsz i przykrywać wierzchem papryki. Podawać na ciepło.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz