Pierniczki z czerwoną masą cukrową idealnie sprawdzą się na świątecznym stole, ale również jako Walentynkowa dekoracja, czy prezent.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem)
- 2-3 łyżeczki kakao
Do dekoracji:
- czerwona masa cukrowa
Przygotowanie:
1. Podgrzać masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników.
2. Wałkować na grubość 2-3 mm.
3. Dekorować dopiero po ostudzeniu
4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody.
Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz