Pyszna, bardzo podzielna krucha tarta rustykalna, pełna aromatycznego nadzienia, wyczuwalne: dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :)
Składniki:
Ciasto:
Masa:
- 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżki śmietany
- szczypta czosnku
Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej:
- kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory
- 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami zielonymi i czosnkiem
- gałązki świeżego rozmarynu
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni
Ciasto:
1. Szybko połączyć wszystkie składniki, owinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło.
2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami, które zawijamy delikatnie do środka.
3. W czasie podpiekania spodu przygotować masę.
Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić
Masa:
1. Ubić białko na sztywno.
2. Dodać żółtko nadal ubijając
3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok.
4. Gotową masą zalać podpieczony spód, tak by nie wylewała się za brzegi tarty, nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry.
Farsz:
Nakładać na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty
Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej.
Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić na trójkąciki i skraplać oliwą ziołami z Opakowania Apetiny, nada ona dodatkowego aromatu.
Smacznego :)
Zobacz także:
Wpis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz