Kontakt

sobota, 23 maja 2015

Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem


Pyszna, bardzo podzielna krucha tarta rustykalna, pełna aromatycznego nadzienia, wyczuwalne:  dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek  z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :)

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki przesianej przez sito
  • 90 g masła
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

  • Masa:
    • 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml
    • 1 duże jajko
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • pół łyżki śmietany
    • szczypta czosnku 
    Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej:
    • kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory




    Farsz:
    • 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami zielonymi i czosnkiem
    Dekoracja:
    • gałązki świeżego rozmarynu
    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

    Ciasto:

    1. Szybko połączyć wszystkie składniki, owinąć w folię i włożyć na 5 minut do zamrażalnika by ciasto się schłodziło.
    2. Następnie na blasze posypanej bułką tartą uformować okrągły spód z wyższymi brzegami, które zawijamy delikatnie do środka.
    3. W czasie podpiekania spodu przygotować masę.

    Piec: 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć delikatnie ostudzić

    Masa:
    1. Ubić białko na sztywno.
    2. Dodać żółtko nadal ubijając
    3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy- jeśli pomidory są pieczone obieramy ze skórki i blendujemy na gładko, jeśli używamy pomidorów z puszki i są już gładką masę omijamy ten krok.
    4. Gotową masą zalać podpieczony spód, tak by nie wylewała się za brzegi tarty, nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry.

    Farsz:

    Nakładać  na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty

    Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej.

    Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić na trójkąciki i skraplać oliwą  ziołami z Opakowania Apetiny, nada ona dodatkowego aromatu.

    Smacznego :)






    Zobacz także:



    Wpis bierze udział w akcji:


    30 minut z Apetiną


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz