Składniki:
( na 2 porcje)
Crumble-kruszonka:
- 100 mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła 82%
- szczypta cukru waniliowego
nadzienie:
- 1 do 2 łodyg rabarbaru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 10-20 ml wody
dekoracja:
- 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji
- listki mięty
- dla każdej porcji: różowy rabarbar- 3 plasterki z końcówki rabarbaru o najmocniejszym kolorze- przygotowujemy je razem z rabarbarem do nadzienia uważając by nie rozmiękł za bardzo- w razie potrzeby wyjąć wcześniej z patelni by plasterki zachowały swoją formę.
Przygotowanie:
Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki.
Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni dusić rabarbar z cukrem, cynamonem na odrobinie wody aż zmięknie.
Przełożyć rabarbar do kokilek, na rabarbar nakładać kruszonkę aż po brzegi.
Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min. w temperaturze 180-200 stopni
Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje: różowy rabarbar, śmietanę oraz listki świeżej mięty.
Możemy posypać Crumble cukrem pudrem bądź podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz