Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest nieograniczona a przygotowanie bardzo proste i szybkie.
Składniki:
( dla 4-5 osób i więcej)
- Pomidory czerwone z szypułkami, ja użyłam 12 sztuk
- łyżeczka czosnku kolorowego-bądź zwykłego
- łyżeczka lubczyku
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu świeżo mielonego
- oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z pieprzem czerwonym i rozmarynem
Dekoracja:
- pól dużej kulki sera typu mozzarella
- liście świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Pomidory umyć i wstawić do brytfanny.
2. Posypać przyprawami, równomiernie skroplić oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika
Piec: 1-2 h w temperaturze 180-200 stopni.
Podawać na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać z plasterkami mozzarelli i świeżą bazylią
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz