Składniki:
(na tortownicę o średnicy 18 cm)
Ciasto:
- 2 jajka
- 45 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 70 g cukru
- pół tubki barwnika niebieskiego w żelu
Masa serowa:
- 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy
- 200 g śmietany 30%
- 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź
Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao:
- 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu
- można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu.
- 150 g śmietany 30%
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 100-150 g jagód/borówki amerykańskiej
- listki świeżej mięty
Ciasto:
1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia
2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując.
3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując.
4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz barwnik spożywczy- miksować aż do całkowitego połączenia się składników.
5.Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec: 25-45 minut w temperaturze 180 stopni
Po upieczeniu ciasto ostudzić zdjąć z niego papier do pieczenia, wyrównać brzegi i pozbyć się przyrumienienia jeśli powstało- by wydobyć błękit ciasta. Gotowy spód włożyć do tortownicy i przygotować masę serową.
Masa serowa:
1.Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder oraz twaróg, mieszać wszystko dokładnie przy pomocy miksera.
2. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody po czym odstawić do napęcznienia na około 10-15 minut.
3. Po tym czasie podgrzać żelatynę w gorącej kąpieli by się rozpuściła i jeszcze ciepłą przelać do masy serowej miksować na szybkich obrotach mikserem.
4. Dodać alkohol i/ lub barwnik spożywczy dla smaku i koloru.
5. Gotową masę przekładać na ostudzony spód.
Chłodzenie: W lodówce najlepiej przez całą noc, W zamrażalniku około 2-4 godziny- uważając by sernik się nie zamroził- chyba że jest to działanie zamierzone! Po czym chłodzić w lodówce.
Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru.
Masa śmietankowa:
1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno, dodać cukier puder
2. Pod koniec ubijania dodać schłodzony serek mascarpone, ubijać aż masy się połączą
Schłodzony sernik dekorować chmurkami masy śmietankowej, jagodami oraz listkami mięty.
Smacznego :)
Zobacz także:
Sernik z wiśniami sernik z kiwi sernik wiśniowy sernik z musem czekoladowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz