Składniki:
(na tortownicę 18 cm)
Spód:
- 150 g herbatników
- 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła.
Masa serowa:
- 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g malin
- 20-30 g cukru
- 150 g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody
Mus czekoladowy:
Dekoracja:
- Mrożone maliny
- cukier puder do oprószenia
Spód:
1. Herbatniki pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek.
2. Dodać ciepłe masło- ale nie klarowane- ma być miękkie. Wymieszać- zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przycisnąć i włożyć do lodówki.
Masa serowa:
1. Maliny podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż puszczą sok i ten troszkę zgęstnieje. Może to troszkę potrwać, bądź cierpliwa/y.
2. Gdy maliny się podgrzewają rozpuść żelatynę w wodzie i poczekaj 10-15 minut aż napęcznieje.
3. Napęczniałą żelatynę dodać do podgrzewających się na małym ogniu malin i wymieszać dokładnie, pozostaw je tak jeszcze przez moment- 2-3 minuty.
4. W dużej misie zmieszać ze sobą przy pomocy miksera: ser, cukier puder, śmietanę, oraz syrop malinowy z żelatyną. Miksować do otrzymania gładkiej różowej masy.
5. Nakładać masę serową na schłodzony spód.
6. Włożyć do zamrażalnika bądź lodówki by masa stężała (30 minut do 2 godzin)
Mus czekoladowy:
1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder
2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała.
3. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
4. Rozpuszczoną czekoladę w raz z pozostałą rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatyną dodać do śmietany i dokładnie zmieszać za pomocą miksera na dużych obrotach.
5. Ułożyć na dobrze schłodzonej masie serowej
Chłodzenie: Włożyć do zamrażalnika aż mus stężeje na 1-4 godziny. Bądź do lodówki -najlepiej chłodzić całą noc w lodówce przed podaniem.
Podawać schłodzone, prosto z lodówki. Dekorować tuż przed podaniem mrożonymi malinami, oprószyć cukrem pudrem
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz