Kontakt

czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik malinowy z musem czekoladowym, bez pieczenia





Składniki:
(na tortownicę 18 cm)

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 35-60 g miękkiego masła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła.

Masa serowa:
  • 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 200 g malin
  • 20-30 g cukru
  • 150 g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody


Mus czekoladowy:


  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody

  • Dekoracja:
    • Mrożone maliny
    • cukier puder do oprószenia
    Przygotowanie:

    Spód:

    1. Herbatniki pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek.
    2. Dodać ciepłe masło- ale nie klarowane- ma być miękkie. Wymieszać- zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 
    3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przycisnąć i włożyć do lodówki.

    Masa serowa:

    1. Maliny podgrzać w garnuszku na małym ogniu dodać cukier. Podgrzewać aż  puszczą sok i ten troszkę zgęstnieje. Może to troszkę potrwać, bądź cierpliwa/y. 
    2. Gdy maliny się podgrzewają rozpuść żelatynę w wodzie i poczekaj 10-15 minut aż napęcznieje.
    3. Napęczniałą żelatynę dodać do podgrzewających się na małym ogniu malin i wymieszać dokładnie, pozostaw je tak jeszcze przez moment- 2-3 minuty. 
    4. W dużej misie zmieszać ze sobą przy pomocy miksera: ser, cukier puder, śmietanę, oraz syrop malinowy z żelatyną. Miksować do otrzymania gładkiej różowej masy.
    5. Nakładać masę serową na schłodzony spód. 
    6. Włożyć do zamrażalnika bądź lodówki by masa stężała (30 minut do 2 godzin)


    Mus czekoladowy:

    1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder
    2. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała.
    3. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
    4. Rozpuszczoną czekoladę w raz z pozostałą rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatyną dodać do śmietany i dokładnie zmieszać za pomocą miksera na dużych obrotach.
    5. Ułożyć na dobrze schłodzonej masie serowej 


    Chłodzenie:  Włożyć do zamrażalnika aż mus stężeje na 1-4 godziny.  Bądź do lodówki -najlepiej chłodzić całą noc w lodówce przed podaniem.


    Podawać schłodzone, prosto z lodówki. Dekorować tuż przed podaniem mrożonymi malinami, oprószyć cukrem pudrem


    Smacznego :)




    Zobacz także:

     Sernik z wiśniami               Sernik czekoladowy          Sernik Snickers       Sernik truskawkowy


     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz