Składniki:
(na 2-3 porcje)
Makaron naleśnikowy:
- 8 żółtek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- łyżka białego wina
- szczypta soli
Sos:
- 3 plasterki prosciutto
- 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego
- 3 plasterki szynki wiejskiej
- 200 ml śmietany 30 %
- pół łyżeczki łagodnego chrzanu żurawinowego
- oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem
- tymianek
- sól
- pieprz cytrynowy
- pieprz cayenne
- duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- posiekane liście świeżej bazylii
- 5-10 g masła
Dekoracja:
- tarty drobno żółty ser bądź parmezan
- świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Makaron:
1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy
2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej
3. Poczekać aż naleśniki ostygną
4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu
Sos:
1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie z oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym
2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę.
3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę oraz chrzan żurawinowy
4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty.
5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy.
Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz