Składniki:
(na 2 sztuki)
- 2 duże jabłka
- 2 małe garstki świeżych malin- bądź mrożonych- muszą być jednak przed pieczeniem uprzednio całkowicie odmrożone
- 2 łyżki frużeliny bądź konfitury malinowej
- 2 białka
- 120 g cukru pudru
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki octu winnego
Dekoracja:
- suszone maliny, rozdrobnione na czerwony puder
- cukier puder
- opcjonalnie frużelina
Potrzebne również będą:
- kokilki sufletowe
Przygotowanie:
1.Jabłka umyć, odkroić górę i wydrążyć ogryzek i trochę miąższu ze środka. Jabłka włożyć do kokilek sufletowych.
2. Do otworka włożyć maliny i po łyżce frużeliny/konfitury
3. Przygotować bezę: Ubijać białka mikserem, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
4. Gotową bezę położyć na jabłku- można użyć szprycy bądź rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki bądź okrągłej tylki.
Piec: Około 1-1,5 h w temperaturze około 130-150 stopni, Aż jabłko zmięknie, a beza się zarumieni. Uwaga jeśli podasz jabłko na ciepło beza będzie mięciutka- piankowa- jeśli zależy nam bardziej na bezie suchej i chłodnym pieczonym jabłku. suszymy bezę przez co najmniej 2-4 h przed podaniem w wyłączonym piekarniku.
Posypujemy cukrem pudrem i suszonymi owocami, bądź polewamy frużeliną. Na zdjęciach jabłka w obu wersjach.
Podajemy w kokilkach, bądź ostrożnie wyjmujemy jabłka i podajemy na talerzykach deserowych.
Smacznego :)
Zobacz także:
Jabłka duszone w malinach Pavlova mięta-czekolada Babany grillowane z chilli Pavlova Beza-Krówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz