Składniki:
(na 1 słoiczek około 200-250 ml)
- 3-4 duże ogórki szklarniowe (bardzo długie, o gładkiej skórce- długością podobne do cukini)
- 1,5 do 2 szklanek cukru
- sok z całej cytryny
- półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego
- poszatkowane świeże listki mięty z kilku gałązek
Przygotowanie:
1. Górki umyć dokładnie. Nie obierać ze skórki
2. Zetrzeć ogórki w całości na tarce z dużymi oczkami
3. W małym rondelku, bądź garnuszku podgrzewać ogórki aż zmiękną, następnie dodać cukier (nie dawać całego cukru na raz; ja wsypałam połowę i w miarę podgrzewania dodałam resztę). Mieszać od czasu do czasu
4. Dodać sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz miętę.
5. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu.
Smacznego :)
Polecam na śniadanko: Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej normalnej mlecznej, płynnej formy- ja osobiście mieszam tylko trochę kremu, resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka) Pyszności!
Zobacz także:
Dżem pomidorowy na slodko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz