Składniki:
( na 2 porcje)
- 2 małe jabłka
- około 100-150 gram mrożonych malin
- łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu)
- łyżka whisky bądź rumu
- 3 goździki
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta imbiru
- szczypta cynamonu
- 150 g serka mascarpone
- 4 łyżki kefiru
- 1 garść łuskanych orzechów laskowych
- cukier w krysztale: 5 łyżek
Przygotowanie:
Do garnuszka wkładamy maliny, zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną i rozpadną się na kawałeczki, dodajemy wtedy miód oraz całe obrane jabłka z ogonkami, Jeśli garnuszek jest spory i jabłka są duże a sos nie zakrywa jabłek w całości nic nie szkodzi podlewaj jabłka sosem co jakiś czas i delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym sosie. Jabłko ma zmięknąć i zabrać kolor czerwony od sosu, jeśli coś szybko wyparowuje, zmniejsz ogień i podlej troszkę wody.
Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu.
sos malinowy:
Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu.
Pora na karmelizowane orzeszki:
Układamy poduszeczkę na talerz, wtykamy z boku czerwone jabłko i poduszeczkę przyozdabiamy orzechami w karmelu. Polewamy poduszeczkę sosem malinowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz