Ciasto:
- 450-500 g mąki
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 450 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwa
- olej do smażenia
Do posypania:
- cukier puder i cynamon
Masa: gorąca czekolada:
- pół łyżeczki miodu
- pół tabliczki czekolady
- 50 ml śmietany 36 %
Przygotowanie:
Mąkę, sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia i wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką
(zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier.
Masa czekoladowa:
Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli, dodajemy miód i śmietanę, mieszamy na gładką masę.
Churrosy posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, podajemy z masą: gorącą czekoladą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz