Kontakt

czwartek, 12 lutego 2015

Churros z gorącą czekoladą





Składniki:

Ciasto:

  • 450-500 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 450 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwa
  • olej do smażenia

Do posypania:

  • cukier puder i cynamon 

Masa: gorąca czekolada:


  • pół łyżeczki miodu
  • pół tabliczki czekolady
  • 50 ml śmietany 36 %


Przygotowanie:
Mąkę, sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia i wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką
(zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier.

Masa czekoladowa:
Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli, dodajemy miód i śmietanę, mieszamy na gładką masę.

Churrosy posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, podajemy z masą: gorącą czekoladą.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz