Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 banany
- szczypta suszonej grubo posiekanej papryczki chilli
- 2 szczypty cukry waniliowego
- odrobina whisky lub rumu
- 200 g ubitej śmietany 30%
- 2 małe gałki lodów waniliowych
- pokruszony herbatniczek typu bebe
- odrobina miodu
- odrobina startej deserowej czekolady
Przygotowanie:
Na patelnie położyć banany, przecięte na pół w szerz. Polać je z obu stron alkoholem i posypać również z obu stron cukrem waniliowym. Gdy banan się troszkę zarumieni posmarować go z obu stron miodem-odrobiną i posypać dużymi kawałkami chilli.
Ubić pianę na sztywno, położyć na talerzyku i posypać skruszonym ciasteczkiem, położyć grillowanego banana i szybko położyć gałkę lodów waniliowych, posypujemy ją startą czekoladą. Podawać natychmiast, gdy banan jest jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz