Bardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :)
Składniki:
(na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą)
Spód:
- szklanka mąki
- 90 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa:
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- duża szczypta soli
- duża szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dekoracja:
- szparagi ukrojone na szerokość blaszki
- 2 średniej wielkości pomidory malinowe- przekrojone na ćwiartki- bądź mniejsze fragmenty
Dodatkowo potrzebne będą:
- opcjonalnie świeży rozmaryn do dekoracji
- bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia
- mikser
- miska o wysokich ściankach
Przygotowanie:
Spód:
1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie.
2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki.
3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej
4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości
5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach
Piec: 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć i nałożyć przygotowaną masę i dekorację.
Masa:
1.Jajka ubić mikserem na puszystą pianę.
2. Dodać jogurt i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką.
3. Na podpieczony spód nałożyć szparagi i pomidory.
4, Delikatnie nalewać w wolne miejsca masę
Piec: 25-40 minut w temperaturze 180 stopni do momentu zezłocenia się masy jajeczno-śmietanowej i zarumienienia się ciasta
Podawać na ciepło, bądź schłodzoną.
Smacznego :)
Zobacz także:
Klasyczna Lasagne Bolognese Lasagne warzywna z naleśników
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz