Wilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności.
Składniki:
(na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm)
Ciasto owsiane:
- 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy
- 80 ml oleju słonecznikowego
- sok z jednej całej cytryny
- skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g cukru pudru
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
Beza makowa:
- 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4
- 100 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki maku czarnego
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja:
- miąższ z połowy cytryny
- 3-4 łyżki powideł śliwkowych
- odrobina startej skórki z cytryny
- Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw.
Przygotowanie:
Ciasto owsiane:
1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę.
2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem.
3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników
5. Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników
6. Masę przełożyć do brytfanny
Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego
Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi.
2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem.
3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników
5. Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników
6. Masę przełożyć do brytfanny
Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego
Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi.
Beza makowa:
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Dodać po łyżeczce cukier do całkowitego połączenia się masy, do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i perłowa.
3. Dodać po łyżeczce mąkę ziemniaczaną i pod sam koniec sok z cytryny.
4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą.
5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód.
Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa.
4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą.
5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód.
Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa.
Ostudzić. Bezę makową nakładać na ciasto owsiane posmarowane powidłami śliwkowymi
Bita śmietana:
1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem
2. Nakładać dużą łyżką na bezę makową
3. Udekorować czekoladą
Kolejność nakładania warstw ciasta:
Kolejność nakładania warstw ciasta:
Ostudzony spód owsiany posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć ostudzoną bezę makową; Na bezę nakładać miąższ z cytryny i startą skórkę cytrynową, a następnie nakładać bitą śmietanę i posypać jej wierzch startą czekoladą
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz