Kontakt

niedziela, 17 maja 2015

Owsianek mak beza-cytryna






Wilgotne ciasto bez dodatku mąki pszennej. Ciasto owsiane o wyrazistym smaku cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności.


Składniki:
(na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm)

Ciasto owsiane:
  • 220  g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • sok z jednej całej cytryny
  • skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka

Beza makowa:
  • 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4
  • 100 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki maku czarnego

Bita śmietana:
  • 200 ml śmietany 36% 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Dekoracja: 
  • miąższ z połowy cytryny
  • 3-4 łyżki powideł śliwkowych
  • odrobina startej skórki z cytryny
  • Grubo posiekana bądź grubo starta czekolada deserowa: by zetrzeć grubo czekoladę użyłam obieraczki do warzyw.
Przygotowanie:


Ciasto owsiane:

1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę.
2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem.
3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia
4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników
5.  Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem z cytryny, skórką z cytryny. Ubić do całkowitego połączenia się składników
6. Masę przełożyć do brytfanny

Piec: od 40 minut do 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Różnica w zależności od tego czy używa się piekarnika gazowego czy elektrycznego

Ostudzić. Ostudzone cisto posmarować powidłami śliwkowymi.

Beza makowa:

1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Dodać po łyżeczce cukier  do całkowitego połączenia się masy, do momentu gdy masa stanie się błyszcząca i perłowa.
3. Dodać po łyżeczce mąkę ziemniaczaną i pod sam koniec sok z cytryny.
4. Jako ostatni dodać mak, Nie ubijać już a delikatnie mieszać szpatułką tak by mak połączył się z masą.
5. Przekładać masę bezową do brytfanny o takich samych wymiarach co pieczony uprzednio spód.

Piec: 2 h w temperaturze 110 stopni, po czym studzić w piekarniku aż do całkowitego ostygnięcia piekarnika. Beza powinna być chrupka z zewnątrz i miękka w środku, mocno makowa.

Ostudzić. Bezę makową nakładać na ciasto owsiane posmarowane powidłami śliwkowymi

Bita śmietana:

1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem
2. Nakładać dużą łyżką na bezę makową
3. Udekorować czekoladą

Kolejność nakładania warstw ciasta:

  Ostudzony spód owsiany posmarować powidłami śliwkowymi, następnie ułożyć ostudzoną bezę makową; Na bezę nakładać miąższ z cytryny i startą skórkę cytrynową, a następnie nakładać bitą śmietanę i posypać jej wierzch startą czekoladą


Smacznego :)








Zobacz także:



                              Pavlova-klasyczna                         Pavlova kakaowa Beza-krówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz