Kontakt

poniedziałek, 4 maja 2015

Strudel z jabłkami






Składniki:
(na podłużną blachę o wymiarach ok. 12 na 36 cm)

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 200 ml wody
  • szczypta soli
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 3-4 krople ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka oleju/oliwy z oliwek do posmarowania całości po zagnieceniu ciasta

Farsz:

  • 1,5 kg jabłek
  • 80 g cukru
  • łyżka miodu
  • płaska  łyżeczka cynamonu
Dodatkowo potrzebne będą:
  • bułka tarta, 
  • odrobina oliwy
  • 2-3 łyżki stopionego masła
  • ściereczka
  • blacha 12 na 36 cm
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • pędzelek/łyżka/szpatułka do rozprowadzenia roztopionego masła


Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie.
2. Posmarować odrobiną oleju
3. Odstawić na 20 min- nie przykrywać
4. Jabłka umyć, obrać, przepołowić, pozbyć się gniazdka nasiennego i pokroić w małe w plasterki.
5. Na patelni podgrzewać jabłka z cukrem, miodem oraz cynamonem do momentu aż staną się miękkie a cukier się skarmelizuje i nada im piękną brązową barwę.
6. Na ściereczkę posypać obficie bułkę tartą. Położyć ciasto na ściereczkę
7. Rozwałkować bardo cienko ciasto.
8. Na rozwałkowane ciasto nałożyć roztopione masło przy pomocy pędzelka cukierniczego, szpatułki bądź łyżki, posypać odrobinę bułki tartej, następnie nakładać jabłka.
9. przy pomocy ściereczki zwinąć ciasto jak roladę, uważając by ciasto się nie rozerwało.
10. Przełożyć Strudel do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Posmarować rozpuszczonym masłem przed samym pieczeniem.

Piec: 20-60 min w temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia może się różnic ze względu na typ piekarnika, czy grubość ciasta jaką uda Wam się uzyskać.

Po pieczeniu ostudzić w temperaturze pokojowej.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)







Zobacz także:






Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz