Kuchnie świata: Italia
Cannelloni, czyli grube rurki makaronowe, faszerowane w tej odsłonie bakłażanem z pomidorami, przykryte kołderką serowo-beszamelową.
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 8-9 rurek Cannelloni
- 5-6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
- pół dużego bakłażana pokrojonego w małą kosteczkę
- szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- łyżka masła
- łyżka wódki
- ser- najlepiej tarty parmezan, opcjonalnie inny rodzaj sera.
Sos beszamelowy:
- 25 g masła
- 1,5 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szklanka mleka
Do dekoracji opcjonalnie:
- posiekany szczypiorek lub liście świeżej bazylii
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
1. Na patelni rozpuścić masło, dodać bakłażana. Smażyć aż bakłażan się zarumieni
2. Dodać pomidory oraz wyciśnięty czosnek, sól oraz pieprz.
3. Smażyć aż pomidorki zmiękną
4. Dodać szklankę przecieru pomidorowego i wódkę
5. Podgrzewać jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być gęsty, nie płynny by łatwo się go nakładało do makaronu.
6. Nadziewać każdą z rurek makaronu farszem.
7. Ułożyć Cannelloni do uprzednio wysmarowanej oliwą blachy, bądź naczynia żaroodpornego
8. Polać sosem beszamelowym.
Sos Beszamelowy:
1. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać dokładnie i podgrzewać tak około 2 minuty, uważając by mąka się nie zarumieniła.
2. Dodać zimne mleko oraz gałkę muszkatołową, cały czas mieszając do momentu całkowitego połączenia się mąki z mlekiem.
3. Gotowy sos nakładać na Cannelloni.
Piec: 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie dodać ser i piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego :)
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz